top of page

Slow is the new fast




Pojďme se podívat, co vše si můžete pod mottem, které budete slýchat čím dál víc, představit. Zatímco rychlá móda znamená častou výměnu šatníku, tedy rychle produkované zboží, pomalá móda na to jde jinak. A i když je na první pohled dražší, v dnešním článku vám vysvětlíme, proč je ve výsledku mnohem výhodnější. Nejen pro vaši peněženku, ale celou planetu.


Mezi ženami je pojem pomalá/rychlá móda už docela zažitý. Ale co pánové? A přitom právě jim by koncept pomalé pánské módy mohl sedět naprosto dokonale. Muži totiž často nakupování oblečení berou jen jako nutnost a pokud to jde, spíše se mu vyhýbají. Právě méně časté výlety do nákupních center (či na e-shopy) jsou jedním z benefitů pomalé módy. Ať už se jedná o kvalitní trička, polokošile, košile či kalhoty ušité dle principů udržitelné módy, můžete se spolehnout na jejich vysokou kvalitu. To znamená, v perfektním stavu vám vydrží ne pár měsíců, ale klidně i několik let. A to se rovná o dost méně návštěv obchodů.


Na první pohled se může zdát, že udržitelná pánská móda je finančně náročnější. Pokud se na to podíváte z dlouhodobějšího hlediska, je to právě naopak. Místo abyste každý půl rok vystřídali několik nekvalitních triček, pořiďte si jedno kvalitní, ve kterém se budete cítit skvěle, budete vypadat dobře a to vám vydrží roky. Ušetříte tak nejen čas, ale z dlouhodobějšího hlediska i vaší peněženku.


Vyšší pořizovací cena udržitelných módních kousků je dána využitím prvotřídních materiálů (např. bavlna Supima), kvalitním zpracováním zkušenými švadlenami či zodpovědným přístupem k ekologii i lidským právům. Velkým benefitem slow módy je i vědomí, že vaše oblečení nešilo dítě nebo lidé pracují v katastrofálních podmínkách, dlouhé hodiny za mzdu například 4 Kč za hodinu!


Většina oblečení skončí na skládce do roka od samotné výroby.


S udržitelnou módou pomáháte svojí peněžence, podporujete dodržování lidských práv v práci. A to není všechno. Když vám vaše oblečení vydrží delší dobu, ušetříte i planetu. Méně vyprodukovaného oblečení znamená enormní ušetřené množství vody, méně vzniklého odpadu a menší uhlíkovou stopu.






Comments


bottom of page